Elokuvaelämys kotona, satsaa kotiteatteriin

Nykyään täydellisen elokuvaelämyksen voi kokea poistumatta ollenkaan kotoa, jos haluat katsoa elokuvia suosituista suoratoistopalveluista. Vallitsevassa maailman tilassa tämä voi olla jopa pakko tai ainakin huomattavasti turvallisempaa kuin elokuvateatterissa. Laadustakaan ei välttämättä tarvitse tinkiä, sillä myös kotiin voi nykyään hankkia niin hyvät laitteet, että tuntuu siltä kuin olisi oikeasti elokuvateatterissa. Kaupoissa myydään esimerkiksi todella hyviä ja laadukkaita äänentoistolaitteita, joiden avulla voi kotonakin saada aikaan samanlaiset äänet, kuin elokuvateatterissa. 

Mikäli tilaa riittää, kotiin voi myös itse viritellä valkokankaan ja tykin sekä pyrkiä pimentämään huonetta esimerkiksi pimennysverhojen avulla. Näin kotiin voi itse luoda leffateatterimaista fiilistä ja järjestää siellä leffaillan perheen tai läheisimpien ystävien kesken. Erilaisia kotiteatterijärjestelmiä on lisäksi nykyään saatavilla paljon ja jokaisen kotiin voi varmasti löytää sopivan, oli kyseessä sitten isot tai pienet tilat. 

Asiantuntevat ja osaavat myyjät osaavat varmasti kertoa, minkälainen järjestelmä olisi juuri sinne omaan kotiin sopiva ja toimiva. Kannattaa esimerkiksi huomioida, että liian voimakkaat äänentoistojärjestelmät liian pieneen tilaan suhteutettuna eivät välttämättä tuota kovinkaan nautinnollista lopputulosta ja hienoa elokuvaelämystä.

Kotiteatterin hankkiminen kannattaa

Näinä aikoina moni varmasti pohtii, kannattaisiko kotiin hankkia kunnon kotiteatterijärjestelmä. Vastaus tähän kysymykseen on ehdottomasti kyllä, mikäli elokuvien katselu vain kiinnostaa. Kotona elokuvien katsominen voi olla huomattavasti mukavampi kokemus, kuin elokuvateatterin tungoksessa. Elokuvan voi esimerkiksi katsella ihan yksin sohvalla löhöten juuri siinä asennossa, kun itse haluaa ja nauttia elämyksestä rauhassa itsekseen. Lisäksi elokuvia voi katsella kaikessa rauhassa myös omien kavereiden tai perheen kesken, eikä kukaan tuntematon häiriinny esimerkiksi elokuvan aikana juttelemisesta tai vähän kovempaan ääneen nauramisesta. Vessassa käyminenkin elokuvan aikana on kotona helpompaa ja mukavampaa, sillä elokuvan voi laittaa siksi aikaa pauselle, jolloin mikään kohta ei mene itseltä ohi. Tämä on erityisen hyvä juttu silloin, kun katselee elokuvaa yksin, eikä kukaan ole kertomassa, mistä jäi vessakäynnin aikana paitsi. Kotiin voi myös leffaevääksi ostaa omia lempiherkkuja juuri niin paljon, kun itse vaan haluaa tai miksei vaikka laatia kunnon illallista kaikkien nautittavaksi elokuvan ajaksi.

Tilojen muokkaaminen sopivaksi täydellistä elokuvaelämystä varten

Elokuvien katselua varten voi kotiin suunnitella siihen tarkoitetut tilat. Tällöin tarpeeseen voivat tulla esimerkiksi erilaiset tilanjakajat ja pimennysverhot. Täydellistä elokuvaelämystä varten tilan tulisi olla mahdollisimman hämärä ja suljettu. Liian avoimessa tilassa ääni kulkee eri tavalla, eikä elämys tällöin välttämättä tunnu yhtä intensiiviseltä kuin pienemmässä tilassa. Tilan suunnitteluun kannattaa siis satsata ja pohtia muun muassa sitä, miten tuolit tai sohvan asettelee tilaan suhteessa äänentoistolaitteisiin ja televisioon tai valkokankaaseen. Oikeanlaisella tilan järjestämisellä elokuvaelämyksestä voi saada kokonaisvaltaisen ja säväyttävän. Täydellistä elokuvaelämystä tavoittelevalle myös jonkinlainen tilanjako voi olla järkevää ja kannattaa pohtia, millä tavoin sen haluaa toteuttaa. Erilaiset tilanjakajana toimivat huonekalut, sermit tai verhot voivat toimia tätä tarkoitusta ajatellen kohtalaisesti. Paras vaihtoehto kuitenkin olisi väliseinä, joka sulkee tilan paremmin. Yksi vaihtoehto voisi olla myös tilanjako-ovi tai liukuovi, jonka saa helposti avattua ja suljettua tilanteen mukaan. Tässä kannattaa miettiä sitä, kuinka paljon oman kotiteatterin luomiseen haluaa panostaa, niin taloudellisesti kuin ajallisestikin. Sermi kun on huomattavasti helpompi asentaa paikoilleen kuin vaikkapa väliseinä.

Mies istuu TVn edessä

Tilan suunnittelussa voi olla hyvä huomioida myös se, miten tilaa käytetään silloin, kun elokuvia ei katsota. Halutaanko tilan esimerkiksi toimivan muulloin ihan tavallisena oleskelutilana, olohuoneena tai kenties jumppatilana? Järkevien tilanjakoratkaisujen avulla huoneesta saa helposti suunniteltua siten käytännöllisen, että sama tila muuntautuu tarvittaessa täydelliseksi miniversioksi elokuvateatterista ja sen jälkeen vaikkapa jumppasaliksi tai vierashuoneeksi. Tilan suunnittelussakin apuna kannattaa käyttää ammattilaisia, jotka osaavat parhaiten suunnitella ja luoda tilasta käytännöllisen sekä juuri omien toiveidesi mukaisen. Kotiteatteriin satsaaminen kannattaa, mikäli kotona elokuvien parissa rentoutuminen yhtään houkuttelee. Laadukas elokuvaelämys takaa sen, että muut murheet ja huolet unohtuvat ainakin vähäksi aikaa. Myös musiikin kuunteleminen laadukkaan kotiteatterijärjestelmän avulla voi auttaa rentoutumaan ja samalla myös löytämään elämän pieniä iloja esimerkiksi juuri musiikin kautta. Varsinkin näin vaikeina aikoina rentoutuminen ja ilon tunteen tunteminen ovat äärimmäisen tärkeitä asioita, jotta jaksaisimme edelleen uskoa parempaan huomiseen ja tulevaisuuteen. Siksi viihdettä ja rentoutumista tulisi osata myös arvostaa enemmän.